Wowww, 30 de ani. Ohhh, dacă mă gândesc că eu am 42, parcă aș spune că am crescut împreună. În anii ‘90 părinții mei erau fani seria Sven Hassel și îmi aduc aminte și acum cum mă trimiteau „la BIG” să cumpăr volumul nou apărut. Recunosc că eu nici nu m-am atins de această serie, pentru că i-am întrebat pe ai mei cum este și mi-au spus că scriitorul povestește despre ororile celui de-al doilea război mondial. Mi s-a părut prea dură din punct de vedere emoțional să mă apuc să o citesc, pentru că eu sunt o persoană empatică și mi s-a părut că aș îndura mult prea multe, știind că nu este în totalitate ficțiune, ci inspirată din realitate.

Dar, ca să ajung la subiect, Nemira mi-a oferit de multe ori prilejuri de bucurie sufletească și intelectuală.

E adevărat că am început mai târziu, cam prin ‘95-’96, dar față de lecturile obligatorii, cărțile publicate de Nemira mi-au schimbat complet paradigma personală.

 

  1. Seria Dune– al cărei prim volum l-am citit prin lanțul slăbiciunilor (de la un prieten, care o avea de la un prieten, etc.). O serie în care mă regăsesc și care m-a lăsat mască. Am citit-o acum mulți ani (2004) și încă am în cap imagini și replici. Este un univers fascinant și care încă poate da multe povești. Din păcate autorul, Frank Herbert, a murit în 1986.

https://nemira.ro/pachet-universul-dune-9-vol

  1. Shining – Stephen King. Nu pot să nu vorbesc despre cea de-a doua carte care mi-a schimbat universul personal. Țin minte că prima ecranizare după scrierile lui SK pe care am văzut-o, tot în anii ‘90, a fost După care am citit și cartea. Nu mai știu cum am ajuns la „Shining”, dar de acolo s-a pornit tăvălugul, declarându-mă fan absolut al cărților lui Stephen King. Cum îl prind, cum îl citesc, în română, în engleză, după cum se nimerește. Și drept dovadă vă spun doar atât: acum 4 ani, înainte să emigrez, aveam acasă 42 de cărți publicate în limba română, dintre care 38 de la Nemira. Evident că Nemira a mai publicat în 4 ani și alte cărți, mai mult decât atât, a avut lansare în aceiași zi cu cea internațională la „Mai Târziu” – ”Later”(https://nemira.ro/mai-tarziu-ebook-stephen-king). Ca recomandare orice vă pică în mână de la maestrul Stephen King. Ceea ce-mi place foarte mult la scrierile lui este că nu sunt hack and slash (adică vine unul cu cuțitul după tine, te urmărește, fugi prin pădure, cazi, te prinde și te omoară). El construiește suspansul ca o carte bună polițistă, dar îți zâmbește ștrengărește printre dinți și-ți induce teama. Și-i mai dă și un twist paranormal.

https://nemira.ro/shining-ed-2019

  1. Seria Rodica Ojog Brașoveanu– favorita mea în materie de cărți polițiste românești. Seria Melania și Mirciulică este absolut delicioasă. Mirciulică e un motan, Melania este o doamnă în etate care ascunde un mare geniu detectivistic sub înfățișarea unei simple pensionare. Colonelul Cristescu este frecvent scos din sărite de interferențele doamnei Melania, însă aceasta rezolvă cazurile întotdeauna și mai este și Azimioară, adjutantul lui Cristescu (ghici de ce îl cheamă „Azimioară”). Din punctul meu de vedere rivalizează de la egal la egal cu scrierile și/sau producțiile străine, vezi seriile „Poirot” – Agatha Christie și „Murder she wrote” – https://www.imdb.com/title/tt0086765/. Este plină de umor și de viața în Bucureștii anilor 60-70.

https://nemira.ro/buna-seara-melania-ed-2019

  1. Orașul care ne unește – N. K. Jemisin– o autoare americană multipremiată pe care o respect ca ființă umană. Nu, nu o cunosc personal, însă i-am citit povestea pe o rețea de crowdfunding (nici nu-mi mai aduc aminte care dintre ele). Avea premiul Hugo la activ și Locus, când a decis să ceară ajutorul publicului. A fost finanțată ca să poată să renunțe la job și să fie scriitoare cu normă întreagă. O respect maxim pentru că a făcut ceea ce și-a dorit să facă, a cerut ajutorul atunci când i-a fost clar că singură nu reușește și a câștigat! Din punctul meu de vedere este un model de urmat nu doar pentru scriitori, ci pentru noi toți. Iar acum trilogia „Pământul destrămat” („Broken Earth”) va fi ecranizată. Este prima persoană care a câștigat premiul Hugo 3 ani la rând și prima persoană care a câțtigat premiul Hugo pentru fiecare volum al trilogiei. Wooowww.

https://nemira.ro/orasul-care-ne-uneste-trilogia-maretele-orase-n-k-jemisin

Numai 4? Sunt foarte multe de spus despre 30 de ani de Nemira. Să nu uităm că la Nemira găsim debuturi ale autorilor români, precum Florin Stanciu cu romanul „Omnium”, români consacrați, precum Marian Truță și Dănuț Ungureanu, Sebastian A. Corn, Veronica Mircea (care este o traducătoare excelentă, pe lângă scriitoare), etc.

La mulți ani, Nemira! Îmi doresc să îmbătrânim împreună, îmi doresc să „te las moștenire” celor ce vin după mine și peste câteva generații să se vorbească „pe mess”: „ce mai e nou pe la Nemira?” „la împlinirea a 250 de ani de la înființare se va ține o super petrecere pe satelitul X. Toți doritorii pot participa la petrecere dacă prezintă la intrare o poză cu biblioteca Nemira.” „wowow, super, am atâtea cărți moștenite de la stră-bunica, cred că se vor bucura să vadă o colecție așa de veche!”.