Casa De Pariuri Literare (CDPL, pe scurt) organizează lunar în Club A din București câte un eveniment dedicat unei edituri, unui scriitor, toate românești. Am participat în trecut la câteva evenimente organizate de ei.

Însă, când ai ca invitat editura Nemira, nu poți comprima 24 de ani de existență pe piață într-o discuție de 30 de minute, drept pentru care aseară abia, abia ne-am lăsat duși pe la ora 22.00. Și ce ani! Doamne și ce cărți!

Așa că am pornit puțin timid, dar am pornit cu începutul și asta literalmente, pentru că s-a plecat de la cum s-a gândit Valentin Nicolau să fondeze editura, cum i-a dat numele „Nemira”. Toată lumea știe despre Munții Nemira aparținând Carpaților Orientali. Însă nu toată lumea știe că Valentin Nicolau a fost geofizician de formare profesională și un pasionat de drumeții montane. Apoi, mai avem o explicație a numelui: nemira în latină înseamnă cu siguranță. Și cu siguranță că domnul Nicolau a făcut totul pentru  ca această editură nu numai sa ființeze, dar să ducă stindardul românesc către un nou secol. Nemira a fost prima editură de la noi care a publicat autori români de science fiction și fantasy și nu se dezminte nici acum: ați aflat despre concursul de debut literar? Uite aici.

Sunt multe de spus despre Nemira. S-a discutat despre coperți de cărți, despre legăturile cu agenții literari (ce-i aia?) și editurile de afară, despre târgurile de carte din Europa, în speță cel de la Frankfurt, la care Nemira participă încă din 1993. S-a discutat despre din ce moment și cum se face promovarea unei cărți, despre blogul Nemira, despre Clubul de carte Nemira, care, iată, mai are puțin și împlinește 3 ani de existență.

Am văzut câteva filmulețe din arhiva personală a familiei Nicolau despre începuturile editurii, despre interviuri (Bill Fawcett) despre târg de carte, s-a discutat despre ce și cum este Nemira în viața de zi cu zi.

Am avut parte de 3 lecturări, toate în premieră, din cărți nepublicate încă:

Cristina Andrei, autoarea cărții „Abonatul nu poate fi contactat„, Marian Truță – jumătatea autorului bicefal al romanului „Vegetal” și ultimul, însă cel care ne-a făcut literalmente să râdem până cădem sub scaune, nimeni altul decât Sebastian A. Corn, autorul romanului „Ne vom întoarce în Muribecca„. Țin să precizez că ultimele romane au fost îndelung dezbătute și discutate în cadrul a două ediții separate ale Clubului de carte Nemira, unde am avut plăcerea să avem și autorii invitați.

Acum vă las să vă delectați cu câteva poze făcute aseară în Club A:

http://andreeaw.sunphoto.ro/CDPL_-_28_oct_2015