Nu știu cum se face că la fiecare loc de muncă ajung să am aceeași discuție cu colegii, (după primele întrebări dacă am soț, copii – ce vă freacă grija?) și anume: cu cât muncești mai mult, cu atât plătești taxe mai mari. Parcă n-ar fi normal…. UK are o grilă de impozitare progresivă, prima bandă, care face obiectul discuției noastre, aplică un impozit de 20% asupra veniturilor brute. Apoi mai există NINO, care practic însumează taxele pentru pensia de stat, șomaj și sănătate și Pensia – contribuție care este facultativă, pentru că este vorba despre pilonul 3, cred că este la noi, pensia privată. Toate acestea însumate, pentru banda de bază nu depășesc 25% din câștigul brut.

Band Taxable income Tax rate
Personal Allowance Up to £12,570 0%
Basic rate £12,571 to £50,270 20%

Sursa este chiar site-ul guvernului britanic. https://www.gov.uk/income-tax-rates

Cu alte cuvinte, primii 12.570 GBP brut câștigați anual nu sunt impozitați, ceea ce urmează, până la valoarea de 50.270 GBP brut este impozitat cu 20%. Cu un salariu normal este ff greu să depășești plafonul maxim, indiferent câte ore suplimentare faci. Cred că și dacă lucrezi non-stop, la salariul minim care acum e 9.50 GBP / oră, nu depășești plafonul maxim pentru Basic rate.

Ce zic oamenii? Indiferent dacă sunt britanici get beget sau emigranți. Toți au aceeași frază: „dacă lucrez mai mult, mă impozitează mai mult”. Moment să te uiți cruciș, ca să nu zic să-ți dai una peste ochi. Apropos, pentru orele suplimentare nu se plătește contribuția la pensie, în UK, numai pentru salariul de bază.

Îi spun unei colege că indiferent câte ore face, nu i se oprește mai mult de 25% din salariu. Ce spune? Evident: nu, nu e adevărat. Uite, de exemplu, luna trecută a avut un brut de 3.200 GBP și a plătit taxe de 800 GBP.

QED